La Jordina, el drac i el poble que va créixer massa

Portada del conte.

La Jordina, el drac i el poble que va créixer massa

La Jordina, el drac i el poble que va créixer massa és un projecte del S.T.O. Solc consistent en un conte infantil on la història i les il·lustracions han estat realitzades per les usuàries i usuaris del centre inspirant-se en ells mateixos i en elements i localitzacions pròpies de Tarragona.

Sinopsi: Fa molt de temps hi havia un poble enorme que cada dia veia com un drac vegetarià apareixia per a menjar-se totes les seves verdures. La gent, desesperada, no sabia què fer, però una noia anomenada Jordina, amb la Síndrome de Down i la capacitat de veure el món de manera molt especial, estava decidida a solucionar aquell enrenou sense que ningú prengués mal.

Es pot comprar el conte contactant amb nosaltres a stosolc@gmail.com o el telèfon 977542062

Els diners recaptats aniran íntegrament destinats al benestar dels nois i noies del centre mitjançant la compra de material i la realització d'activitats. Gràcies per la teva col·laboració!

Lectura del nostre conte per part de l'equip de Ràdio Ciutat de Tarragona

La Jordina, el drac i el poble que va créixer massa es tracta d'una reinterpretació molt especial de la Llegenda de Sant Jordi on també hem volgut incloure altres valors com el feminisme, el respecte als animals, l'ecologisme, l'economia sostenible, la inclusió de personatges amb capacitats diverses i la resolució dels problemes mitjançant la no-violència.

En l'apartat gràfic i el disseny hem rebut la col·laboració desinteressada dels professors i alumnes de Preimpressió Digital de l'Institut Pere Martell de Tarragona i per a costejar la fabricació vam crear un projecte de micromecenatge a Verkami www.vkm.is/jordina amb molta repercussió. Els hi estem enormement agraïts a tothom el que ens ha donat un cop de mà.

El projecte "La Jordina, el Drac i el poble que va créixer massa" va ser guardonat a la 1a edició dels premis impulsFP, a la modalitat excel·lència professional, amb l'accèsit i Diploma d'acord amb el que recollien les bases de la convocatòria.

Informació tècnica: Escrit per : Ismael Colombo (Educador del S.T.O. Solc) Aquarel•les: Iolanda Raduà (Educadora del S.T.O. Solc) Dibuixos: Sara Gallego, Sara Lahmar, Quinan Feced, Albert Sancho, Nerea Martínez, Oscar Brando, Christian Torres, Iván Pérez, Javier Pinel, Pedro Moreno, Yasmin Serrano, Samuel Ferreres, Jose Maria Moreno, Cristian Ortega, Jose Alfredo Vargas (Usuàries i usuaris de S.T.O. Solc). Disseny gràfic: Estudiants i profesors de Preimpressió Digital del l'Institut IES Pere Martell de Tarragona

Presentació del conte

Aquest dijous 22 d’abril ha tingut lloc la presentació oficial del nostre conte dins d’un acte de celebració de la festivitat de Sant Jordi fet per la comunitat del Campus Educatiu de Tarragona i presidit per Jordi Balust, gerent del Campus, qui ha ressaltat en la seva intervenció l’excel·lent treball realitzat tant per part del integrants del nostre Centre Ocupacional com del professorat i alumes dels Cicles de Formació de Preimpressió i d’Impressió digital d’Arts Gràfiques de l’INS Pere Martell, sent aquesta col·laboració mútua un exemple del que enforteix el teixit social que conformen les persones dels diferents centres i serveis que hi treballen al Campus, tenint alhora una repercussió positiva en el conjunt de la societat.

Malgrat per motius sanitaris davant la pandèmia l’assistència presencial ha estat limitada al nostre grup, l’acte ha pogut ser seguit en directe via streaming conduit per l’educador Ismael Colombo qui ha anat donant pas a les diferents intervencions a més de fer una exposició del treball ajudat de dos dels usuaris i usuàries que han participat en la seva elaboració: la Sara Gallego i l’Albert Sancho.

A banda de les intervencions del director tècnic del centre ocupacional, el Sergio González i de la Cap del Departament d’Arts Gràfiques de l’INS Pere Martell, la Marta Fernández, l’acte ha comptat amb la participació d’altres representants dels col·lectius que hi treballen al Campus com ara Manel Salas i Idoia Triana del Centre de Recursos Pedagògics del Tarragonès que ens han ofert una lectura de poemes de Sant Jordi de la poetessa Lola Casas; i la Rat Cebrián del Camp d’Aprenentatge que ha relatat un conte de manera interactiva amb els usuaris/es i, en particular amb el Cristian Ortega a qui agraïm la seva valentia i iniciativa.

Finalment el director dels Serveis Territorials d’Educació a Tarragona en Jean Marc Segarra ha tancat l’acte destacant els valors defensats en el conte, entre ells, la possibilitat d’afrontar i resoldre els problemes mitjançant la col·laboració de tots plegats, convidant-nos a una festa de ball quan la situació de la pandèmia ho permeti. Li agafem la paraula!

L’acte ha comptat així mateix en la seva vessant més festiva amb dos dels integrants del grup musical Vergüenza Ajena’: en Sergi Fèlix i en Tito Fèlix qui, amb les seves cançons, ens han proporcionat un ambient acollidor i una magnífica cloenda al ritme de la rumba.


“El treball que presentem avui amb aquesta adaptació de la llegenda de Sant Jordi és un altre exemple d’allò que, com a grup i amb respecte del nostre ritme personal, som capaços de fer i d’allò que amb l’esforç conjunt de diferents col·lectius es pot aconseguir”.

A totes les persones que d’una o altra manera han participat en l’organització i desenvolupament d’aquest acte, als que ho han pogut seguir de manera presencial o per via streaming, moltes gràcies! A totes les persones que han contribuït amb el seu esforç personal o amb les seves aportacions econòmiques a través de Verkami a la realització del nostre projecte, moltes gràcies! Als mitjans de comunicació que en un o altre moment han fet ressò i seguiment del nostre projecte, moltes gràcies!

Si cliqueu en aquests enllaços podreu veure l'acte i els diferents articles i reportatges: Tarragona Ràdio, Diari de Tarragona, Ràdio Ciutat de Tarragona i els mitjans de comunicació propis del Campus Educatiu.

I després... en vam fer una obra de teatre!

I el 2022 vam transformar el conte en una obra de teatre la mar de divertida. Amb els diàlegs, efectes de so i acompanyament musical gravats, els nois i noies interpreten la història sobre l'escenari, lluint-se i demostrant tot el que són capaços de fer també en aquesta disciplina artística. Una versió divertida i riallera del nostre conte que hem dut a terme a escoles, instituts, festes i a tot arreu on ens han deixat demostrar com ens agrada això del teatre. I després dels aplaudiments, hem mostrat el nostre conte original i l'hem posat a disposició de la gent que el vulgui comprar. Tot un èxit!