2021

21/12/21 Felicitació de Nadal del S.T.O. Solc

De part dels nois, noies i personal tècnic del Servei de Teràpia Ocupacional Solc de Tarragona us volem desitjar unes bones festes a tothom i un bon any nou. Que gaudiu molt de la família i amics en aquestes dates tan assenyalades i, sobretot, cuideu-vos molt!

10/12/21 Taller d'habilitats socials

Aquest divendres hem finalitzat les sessions del TALLER DE MUSICOTERÀPIA amb la professora Mar Martori activitat que ha estat subvencionada per la Fundació Rafel Panasachs.


Des d’aquí, agraïm a la referida entitat l’atenció i suport donats i a la professora la tasca realitzada.


18/12/21 Taller d'habilitats socials

Un any més hem pogut impartir les diferents sessions programades del TALLER D’HABILITATS SOCIOAFECTIVES I SALUT SEXUAL gràcies, en bona part, a que ha estat subvencionat en un 80% per l’Ajuntament de Tarragona.


Des d’aquí, agraïm a la referida entitat l’atenció i suport donats, i al professional Andreu López la tasca realitzada.


17/12/21 Visitem la fira de Nadal de Tarragona

Tions, pessebres, arbres i tota mena de complements i articles propis d'aquesta època de l'any eren presents a la típica fira de Nadal de Tarragona on ens hem deixat envair pel sentiment nadalenc. A més a més hem visitat el mercat d'artesania adjunt i hem cantat tot de nadales pel carrer. Un matí d'allò més festiu i nadalenc! El Cristian diu "hemos ido al mercado de Tarragona donde vendian cosas de Navidad" mentre que l'Iván recorda que "hemos visto los tenderetes de Navidad con tios, luces y pessebres".

13/12/21 El S.T.O. Solc posa a la venta el seu propi calendari

Aquest cop estem embarcats en una nova aventura: El Calendari Solidari 2022. Es tracta d'un calendari molt especial confeccionat amb un seguit d'obres pictòriques que fan servir diferents tècniques. La visió altament creativa i molt personal de les usuàries i usuaris del centre es combina per a il·lustrar cada mes de l'any.


Com és habitual, els diners recaptats amb els donatius (8 €) anirà íntegrament destinat al benestar dels nois i noies del centre mitjançant la compra de material i la realització d'activitats.


On aconseguir un exemplar?


Des del centre agraïm tota col·laboració en el projecte, ja sigui difonent la campanya com comprant exemplars!

09/12/21 El fabulós món del cinema

Ens apropem al Tinglado 1 del Moll de Costa per tal de gaudir d'una exposició anomenada "El fabulós món del cinema". Allí hem vist fotos d'escenaris d'arreu del territori on s'han gravat pelis i sèries famoses. També hi havia marxandatge, attrezzo i fins i tot maquinària antiga sobre el món del cel·luloide. El Sam ens comenta que "hem vist una exposició de cinema. Hem vist càmeres de video, cintes antigues i com es netejaven. També hem vist ous de drac (repliques de la série Juego de Tronos) i coses de Star Wars". El Jose recorda que "he visto cosas de Clint Eastwood y un cartel de La Muerte tenía un precio. Estaba la espada de El Cid. En esa peli salía Sofía Loren". "Había carteles y fotos de películas de James Bond" apunta també el Cristian Ortega. Entre tots recorden algunes de les fotos que s'exposaven de les localitzacions d'arreu l'estat espanyol on s'han grabat series i pelis famoses: "hemos visto fotos de Madrid (Espartaco), Valencia (James Bond) y Sevilla (Star Wars)".

03/12/21 Festa al Camp de Mart!

Amb motiu de la celebració del dia internacional de les persones amb discapacitat, l'ajuntament de Tarragona ens ha convocat, juntament amb moltes d'altres entitats i companys, a una gran festa als jardins del Camp de Mart de Tarragona. Allí s'ha llegit un manifest, s'ha fet una performance i han ballat els gegants Frida i Sant Rafael acompanyats del grup de percussió de Sant Rafael. Però el moment més esperat per tots nosaltres ha estat la nostra actuació coreogràfica. Feia setmanes que assajàvem per al gran dia i per fi ha arribat. Han estat només uns minuts, però estem supercontents amb el resultat. Tothom ens ha felicitat i sembla que ha agradat força!

01/12/21 Fem la plantada d'hivern a l'hort

Amb el fred arriba l'hora d'arrencar tomaqueres, preparar la terra i donar pas als cultius d'hivern. Nosaltres avui hem plantat moltes coses durant aquesta freda tarda de desembre. El Javi afegeix que "antes de plantar hicimos los agujeros" i l'Iván també ho recorda i comenta que "hicimos un agujero y pusimos la planta dentro para que no se seque." L'Albert diu que "ahir a l'hort vam plantar pastanagues, enciams, ràvens, julivert, escaroles i bledes."

26/11/21 Exposició a CaixaForum: Apollo 11

Visitem la magnífica exposició "Apollo 11. L'arribada de l'home a la Lluna" de la mà de CaixaForum Tarragona. Avui gaudim de les excel·lents explicacions de l'Aida, la guia de l'exposició, que ens condueix per tot un seguit d'aparells, pantalles, vitrines, escafandres i habitacles espacials. "Hemos visto una exposición espacial, del cielo, de la luna" diu l'Oscar. El Javi diu "hemos visto eso que va para arriba" i l'Albert puntualiza "si, era la nau. Era molt gran i se separava en troços." L'Iván diu "hemos visto astronautas." "Menjaven coses rares", afegeix l'Albert.

19/11/21 L'art que defensa els drets humans

Visitem el centre cívic del barri tarragoní de Sant Pere i Sant Pau per tal de gaudir d'una exposició de cartells d'Amnisitia Internacional. L'exposició titulada "L'art que defensa els drets humans" consta de diverses obres d'artistes tan importants com Miró, Picasso, Calder o Palau Farré entre d'altres. El Javi ens comenta que vam anar a veure "una exposición" mentre que l'Albert ens diu que "vam veure quadres de drets humans a Sant Pere i Sant Pau".

12/11/21 Musicoteràpia marina

Ens ha visitat l'especialista Mar Martori per tal de fer el taller de musicoteràpia. Avui era una sessió molt especial centrada en el mar. Ens ha regalat unes petxines i hem fet uns jocs i unes cançons molt marineres. A la pregunta que li fem al Quinan sobre que hem fet avui amb la Mar ens diu "Així" tot gesticulant com si puges i baixes una manta amb les mans. El Jose puntualitza que "hoy Mar hacia ruido del mar con un palo que tenia tierra y hemos cantado la canción del mar". L'Albert recorda que "fèiem cap amunt cap a baix amb unes mantes blaves com si fossin onades".

11/11/21 Festa Major d'Altafulla

Avui hem anat a la Festa Major d'Altafulla a gaudir de gegants, nanos, castellers, ball de bastons i banda. També hem vist i ballat sardanes, al nostre rotllo. L'Albert ens diu "hem anat a Altafulla i hem vist les sardanes". El Jose afegeix "hemos gegants y los diablos".

29/10/21 Sensibilització aturada cardíaca

Avui hem anat al vestíbul de l'Oficina Jove del Tarragonès (a la plaça Imperial Tàrraco) a aprendre sobre "Sensibilització aturada cardíaca". Hem pogut llegir diversos plafons amb informació sobre aquesta problemàtica i après sobre les accions que s'estan duent a terme per a poder aportar solucions. El Javi recorda que "hemos visto una cosa del corazón." mentre que el Cristian destaca que "si está un chico mal, se le pone eso (el desfibrilador) y el chico se pone bien. Había un muñeco también". Jose dice que "había un muñeco y lo aplastaba para que despertara."

28/10/21 Fem panellets i festa de Halloween

Arriba la Castanyada i el Halloween. Nosaltres, que no ens volem perdre cap festa, ens apuntem a la tradició i també a això dels fantasmes i els monstres. Hem fet uns panellets boníssims d'ametlla amb moniato, sucre, llimona i farina d'ametlla. La Yasmin ens explica que ella sempre menja moniato per sopar però aquest com "el vam xafar per a fer panellets. Porta també una miqueta de sucre". També era el dia que vam escollir per gaudir del Halloween i molts vam vindre disfressats de personatges terrorífics. La vam liar grossa a la festa de Halloween amb pinta-cares inclòs. Al Pedro li va agradar molt i ens diu "me pintaron la cara de monstruo".

27/10/21 Netegem el bancal de l'hort

Ens hem posat mans a l'obra per tal de buidar el nostre bancal de l'hort. Tomaqueres i tot d'altres plantes ja improductives, han estat arrencades per poder preparar la terra per als cultius de fred. Pedro "Nos hemos puesto los guantes. Yo he arrancado con las manos las matas de las tomateras del huerto. Son muy largas." Sam "he arrancat herbes. Les hem llençat amb el carro a fora a la brossa." El Quinan ens diu "Arrancar. Hort." Referint-se a la tasca que hem fet."

22/10/21 Fem codonyat

Fa uns anys vam plantar a l'hort de l'escola un codonyer. Aquest any la producció ha estat bona i hem pogut salvar alguns dels seus fruits embolicant-los perquè no se'ls mengessin els ocells del Campus Educatiu de Tarragona. Ara només falta l'últim pas, cuinar-ho per a poder tastar-ho. Així es com el Jose ens explica el procés que hem seguit per a fer codonyat. "Primero lavamos los membrillos con agua. Después lo cortamos con un cuchillo. Lo metimos en una olla y lo cocinamos a fuego lento con agua y azúcar. Removemos con la cuchara mucho rato. Lo pusimos en una bandeja y lo metimos en la nevera para que se enfriase. Al día siguiente lo sacamos y pusimos un trozo en un tupper para poder llevarlo para casa. Aún no lo he probado, pero sé que está bueno."

21/10/21 Exposició: Activistes per la vida

En aquesta exposició del Tinglado 2 del Moll de Costa de Tarragona hem vist com una de les regions més abundants i riques en béns naturals com és l'Amèrica Central, i en concret Hondures i Guatemala, viu condemnada a la pobresa i la violència per culpa de la corrupció política i l'espoli de grans empreses internacionals. La gent comuna, farta de tants abusos, es rebel·la contra aquesta situaciói, tot i les conseqüències que pot tenir en les seves vides i les de les seves famílies, alcen la veu per defensar els interesos de tots. La Yasmin ens comenta "vam veure fotos de gent. Recordo que sortia una foto d'un home emmanillat però no era perquè hagués fet res malament." El Jose Alfredo diu que "aprendimos cosas sobre Guatemala y Honduras y de sus problemas con las hidroeléctricas y vimos una exposición de unos hombres que no respetavan a las mujeres".

20/10/21 Dia de contes

L'alumnat de 1r d'EAS de l'Institut Cal·lípolis ens proposa un espectacle genial en el qual reinterpreten diferents contes tradicionals. Aquesta activitat torna a suggerir sinergies positives entre entitats diferents del Campus Educatiu de Tarragona. Nosaltres, juntament amb els alumnes de l'Escola Solc, hem estat el públic i els estudiants han pogut tindre una experiència real de parlar i expressar-se en públic. Estem molt agraïts per convidar-nos al seu espectacle. L'Albert ens comenta que "va ser molt divertit" i el Cristian diu que "me gustó mucho".

15/10/21 Exposició "Reflexions" d'Antoni Arola

Aquest divendres 15 d'octubre, hem fet una sortida cultural al Museu d'Art Modern de Tarragona on s'exposa "Reflexions", del tarragoní Antoni Arola. Al mateix temps, hem pogut veure algunes maquetes com a primers esbossos de cada creació, que en aquest context adquireixen una dimensió artística espontània, natural. El Jose ens comenta que "hem vist llums de colors molt boniques" i afegeix "era arte moderno". El Jose també diu que "havia un laser verde del Betis". L'Albert ens explica que "hem vist cases de fusta. Una era de Colombia i tenia una pisina", "feia servir la llum" destaca.

08/10/21 Exposició VI Concurs de Pintura, dibuix i gravat

Visitem el Tinglado 1 del Moll de Costa del Port de Tarragona per a gaudir de l'exposició VI CONCURS DE PINTURA, DIBUIX & GRAVAT de la Fundació Privada Mútua Catalana. Aquesta mostra confirma el bon nivell i les inquietuds dels creadors amb manifestacions artístiques de qualitat del territori i de tot el país. El Javi diu que "la exposición es bonita y los cuadros con muy chulos. Fuimos todos a verla." El Cristian i l'Iván ens diuen que "vimos unos cuadros de pintura".

01/10/21 Exposició: Re-creant el Priorat

Avui ens apropem a l'Espai Nautilus del Carrer Reding 9 per tal de veure i gaudir de l'exposició d' Antonio Gonzalo Lindín anomenada "Re-creant el Priorat". Hem pogut apreciar unes obres abstractes on veiem formes i figures que ens han recordat a les parcel·les de terra i les muntanyes del Priorat. A més a més hem aprofitat per identificar colors càlids i colors freds i trobar les diferents dates d'elaboració de les pintures. L'Oscar recorda que hem vist "cuadros de pintura". "Hem vist una exposició d'una persona que es diu Gonzalo Lindín" afegueix l'Albert. El Jose diu "me han gustado mucho los cuadros" mentre que el Pedro destaca que "nos hemos hecho una foto Oscar, Javi y yo con los cuadros de colores".

24/09/21 Visca Santa Tecla!

Ahir va ser la festa major i ens vam quedar amb ganes de veure els elements del seguici popular de Tarragona. És per aquest motiu que hem fet una visita a la Casa de la Festa. Després hem continuat amb temàtica teclera visitant l'exposició "Retrats sota el Foc" al pati Jaume I de l'Ajuntament de Tarragona. El Cristian ens comenta que "hemos ido a ver los gigantes de las fiestas". "Hem vist els nanus, l'Àliga, la Vibria, el Drac, el Lleó, la Mulassa, el Bou i el Griu, però faltava una, faltava la Cucafera" ens diu l'Albert. Això és pel fet que la Cucafera era al Serrallo celebrant el seu aniversari. El Javi ens explica que "también hemos ido al Ayuntamiento a ver fotos". "Eran fotos de los demonios" diu l'Iván.

22/09/21 Exposició "10 anys dibuixant la festa de Tarragona"

Avui teníem un gran dia per gaudir de la festa major de Santa Tecla. La primera parada ha estat al Mercat Central, on hem pogut veure l'exposició sobre cartells de la festa major anomenada "Edu Polo Bosch, 10 anys dibuixant la festa a Tarragona". Una gran manera tant de recordar els cartells d'altres anys com de veure els elements propis de la nostra festa. Posteriorment, ens hem apropat a un dels bars de la plaça del Pallol on hem pogut escoltar de lluny la sortida de músics de l'ajuntament. El Javi ens ho explica molt bé: "Hoy hemos ido de excursión a ver las fiestas de Santa Tecla. Hemos ido al Mercado a ver dibujos. Después hemos ido a la parte alta a tomar café".

20/09/21 Santa Tecla a les escoles

Tenim la sort de poder gaudir de la festa major a les escoles i avui a l'escola Solc han vingut els nanos nous pescadors del Serrallo. Quan han acabat de saludar als grups escolars, els usuaris i usuàries del centre ocupacional hem pogut atansar-nos a gaudir de la seva companyia. El Jose diu "hemos visto a los nanus nous y hemos bailado con ellos" i destaca que li ha agradat molt fer-se una foto amb ells i poder estar amb ells al pati de l'escola. L'Albert Sancho afegeix que ha estat "genial" i el Sam Ferreres diu que li ha agradat molt.

17/09/21 Exposició "Refugi de Bestietes"

Comencem a preparar-nos per la festa major de Santa Tecla fent un petit tastet al Serrallo. Amb motiu del 15 aniversari de la Vibria petita de Tarragona el Refugi 1 del Moll de Costa acull una variada mostra de bèsties de foc d'arreu del territori. Hem pogut veure algunes de la ciutat com el bou petit o el griu petit pero també hi havia figures de Valls, el Morell, Cambrils o Vilanova i la Geltrú entre altres municipis. L'Oscar comenta: "Hemos visto muñecos de monstruos. Una cosa de Santa Tecla. Estaba guay."

08/09/21 Reparem el mobiliari de l'escola

Avui donem un cop de mà als profes de l'escola per tal de preparar el material del curs que iniciaran el dilluns vinent. En aquesta ocasió ens han encarregat desmuntar i llimar unes taules de fusta per tal que les puguin envernissar i estiguin en perfectes condicions d'ús. Ens hem posat mans a l'obra i ho hem tingut llest a temps. Sempre és gratificant una estoneta de bricolatge!

03/09/21 Antoni Torrell. Un esperit lliure

Tornem a la feina amb les piles ben carregades i amb moltes ganes de gaudir de la companyia mútua després d'aquest període vacacional. Després de posar-nos al dia de les novetats ja va sent hora de fer una escapadeta cultural. En aquesta ocasió visitem el MAMT per endinsar-nos en el món del creador, activista i gestor cultural Antoni Torrell. Ens crida especialment l'atenció la tècnica del collage que descobrim tot gaudint del seu particular univers creatiu. El Christian comenta que "hemos visto cuadros de un artista" i la Yasmin recorda que hem vist "una exposició de quadres fets amb collage".

06/07/21 Mostra d'art emergent local

Som persones amb grans inquietuds artístiques, ens agrada crear i consumir obres de tota mena, i avui visitem la 'Mostra d'Art emergent local. Composición X' al Refugi 1 del Moll de Costa de Tarragona. Es tracta d'una exhibició d'arts plàstiques ideada per tres estudiants de Comunicació Audiovisual de la URV que, a través de l'exhibició de diverses obres i l'estrena d'un curtmetratge, pretenen difondre el jove talent i reivindicar el lloc de l'art a la societat actual. Hem vist obres molt estranyes, de fosques i de acolorides, però totes molt personals i interessants d'un total de 35 artistes. L'Ivan recorda que "hemos visto muchos cuadros y un video de un tio fumando". A la pregunta que li ha semblat el que hem vist comenta que "me ha gustado la exposición".

05/07/21 Zumba a La Pineda

Dins el programa "Viu experiències úniques a la Pineda Platja" el consistori de Vila-seca ha programat tots els dilluns de juliol l'activitat esportiva de Zumba. Ens vam reunir al Parc del Pinar de Perruquet i vam gaudir d'una sessió animadíssima. Després vam poder gaudir de l'esmorzar a la platja. Alguns fins i tot vam tenir temps de remullar-nos a l'aigua abans de tornar al centre. Dia complet!

02/07/21 Tòtems Urbans

Torna juliol i tornen els tallers de CaixaForum. El primer que vam fer va ser aquest curiós taller sobre tòtems urbans on havíem de retallar peces de cartó, decorar-les i muntar el nostre propi tòtem de ciutat per a, posteriorment, fotografiar-nos amb ell davant d'una fotografia d'una ciutat. Va ser un taller on vam explotar tots els nostres recursos artístics i la nostra habilitat manual per a fer autèntiques obres d'enginyeria casolanes. Com sempre, va ser un plaer tractar amb tot el personal de CaixaForum Tarragona.

30/06/21 Jocs d'aigua a la piscina de La Secuita

Aquest dimecres hem anat a la piscina municipal de La Secuita per a gaudir de la jornada "Tornem a Gaudir de les Activitats Aquàtiques", emmarcada també dins les "XXV Jornades Esportives per a persones amb diversitat funcional" del Consell Esportiu del Tarragonès. Ha estat una jornada on, tot i els núvols, l'aigua era a una temperatura ideal que ens ha permès passar una estona de jocs d'aigua super divertida. Agraïm enormement als voluntaris i voluntàries del CET-APiFV i al grup de tècnics del mateix consell esportiu tot el seu suport i ajuda tant a l'aigua com fora d'ella.

25/06/21 Dinem a la platja

Aprofitem aquest divendres estrany, on quasi tothom està de pont després de Sant Joan, per a fer una escapada a la platja i dinar sota el para-sol. L'aigua era fresqueta, però això no ens ha frenat i hem gaudit remullant-nos i jugant entre les onades. També hem fet una estona de petanca a la sorra, hem dinat entrepans i fins i tot hem anat al xiringuito a prendre un cafè o un gelat.

23/06/21 Dinar al Mirall d'Estiu

Avui estàvem de celebració per la bona tasca feta durant tots aquests mesos amb el conte de Sant Jordi i perquè ja comencem a veure la llum al final del túnel després de tota la feinada que hem hagut d'adaptar per la Covid-19. Ho hem superat amb esforç i dedicació però sempre amb un somriure. És per això que des de l'equip educador volíem premiar als nois i noies del centre amb un dia especial i amb una de les coses que més els hi agraden: un bon tiberi. Hem tingut la sort de trobar-nos amb el Mirall d'Estiu, un mític restaurant de cuina marinera a la bora de la platja Llarga de Tarragona, on ens han tractat extremadament bé. La seva paella marinera era per caure de la cadira. A més a més, des del primer moment s'han adaptat a les nostres necessitats i protocols de seguretat i tots els treballadors han estat superatents amb nosaltres. Els hi estem infinitament agraïts per haver-nos fet gaudir tant del dia d'avui. Moltes gràcies Mirall d'Estiu!

22/06/21 Fem l'espectacle d'estiu per a l'escola Solc

Ens veia molt de gust muntar un dels nostres gran shows i no hi havia millor excusa que tornar a fer l'espectacle d'estiu per als companys de l'escola Solc. Els balls i unes coreografies han fet gaudir de valent als alumnes i professors i ens ha servit per a acomiadar-nos d'ells i desitjar-los un bon estiu. Els nois i noies del centre ocupacional, per la seva banda, han xalat com feia temps que no ho feien. Ningú no pot dubtar que ens encanta la gresca! La Yasmin creu que ha sortit tot molt bé mentre que el Sam diu que ha sigut xulíssim. El Javi opina que "ha salido super bien", l'Oscar diu "Estoy contento. Me lo he pasado muy bien" i l'Albert que "ha estat supergenial". En definitiva, un èxit absolut!

18/06/21Jornada lúdica i esportiva amb el CET al Parc del Francolí

Avui tornem a gaudir d'una jornada lúdica i esportiva amb els companys de la Fundació Onada i els nostres amics voluntaris del Consell Esportiu del Tarragonès, aquest cop, amb totes les mesures preventives i de seguretat que obliga la Covid-19. A la jornada d'avui ens hem reunit al meravellós Parc del Francolí de Tarragona on un grup ha fet una activitat de senderisme i de reconeixement d'arbres i l'altre grup ha executat activitats lúdiques i esportives de punteria i habilitat. Per finalitzar la jornada hem tingut una mica de ball i música a la carpa d'Onada. Allà mateix hem menjat els entrepans i alguns han aprofitat per comprar-se un gelat o prendre cafè fins a l'hora de tornar a pujar al transport públic per tornar al Campus Educatiu de Tarragona.

03/06/21Juguem a Pichi

Existeix un joc a mig camí entre el beisbol i el futbol que popularment anomenem com a Pichi. Aprofitant les instal·lacions del Club Wolves de beisbol de Tarragona del Complex Educatiu, vam fer una partida que hi va haver de tot. Corredisses, crits d'alegria i fins hi tot alguna trompada. Res greu. Ens vam divertir molt i segur que repetirem. L'Albert recorda que "uns companys corrien i haviem de cridar Pichi", "vam fer un joc amb la pilota", afegeix la Yasmin.

28/05/21 Percussió a la Capsa de Música

Dins les activitats que organitza l'Associació de Músics de Tarragona (AMT) hem participat en el taller d'Escoles a la Capsa 2021 a l'espai de l'antiga Tabacalera. Cal dir que l'AMT ens ha dedicat, des del 2016, una sessió de treball musical on alguns anys hem cantat i ballat, i d'altres hem tingut l'oportunitat de conèixer de prop i experimentar amb instruments musicals com ara la bateria i la guitarra elèctrica i amb aparells com els micros i la taula de so. Aquest any, com ja vàrem fer al 2019, hem pogut gaudir d'un dinàmic taller de percussió amb tambors de tota mena a càrrec del professor Paco Montañés.

11/05/21 Salt de llargada

Tot just ens hem acabat l'entrepà de l'esmorzar ens han vingut moltes ganes de saltar. Per sort, aquí al Campus Educatiu de Tarragona, tenim uns equipaments esportius d'allò més complets a tocar del nostre racó preferit per fer el descans matinal. Ens hem dirigit al sorral de salt de llargada i, alguns arrossegant el tupper o la motxilla i d'altres molt més tècnics, un rere l'altre hem saltat i xalat de valent.

30/04/21 Reunió anual de Consell de Participació de Centres

El passat divendres 30 d’abril es va fer la reunió anual de Consell de Participació de Centres del STO SOLC. En aquesta reunió participen mitjançant els seus representants tots els grups que composen el centre ocupacional (usuaris/es, famílies, personal treballador, entitat) així com l’Ajuntament de Tarragona i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per tal d’abordar i fer seguiment de les qüestions que tenen relació amb el funcionament del Servei, en sintonia amb la voluntat legisladora de cercar òrgans que afavoreixin la participació ciutadana en l’àmbit dels Serveis Socials.

L’acte va ser diferent als celebrats en altres ocasions en tant que, per motius de les mesures de prevenció davant la Pandèmia per Covid-19, els participants van haver d’estar repartits en diferents espais havent-se de fer mitjançant connexió telemàtica. No obstant, aquest fet no va ser impediment per a que la reunió resultés reeixida, i en la que els nois i noies representants (la Yasmin, el Christian, El Quinan i el Javier) també van participar activament amb els seus comentaris sobre les activitats realitzades.

Aprofitem l’ocasió per agrair a tots els representants la seva participació i al Cristian la seva disposició com representant suplent dels nois i noies del centre ocupacional.


22/04/21 Presentació del conte 'La Jordina, el drac i el poble que va créixer massa'

Aquest dijous 22 d’abril ha tingut lloc la presentació oficial del nostre conte dins d’un acte de celebració de la festivitat de Sant Jordi fet per la comunitat del Campus Educatiu de Tarragona i presidit per Jordi Balust, gerent del Campus, qui ha ressaltat en la seva intervenció l’excel·lent treball realitzat tant per part del integrants del nostre Centre Ocupacional com del professorat i alumes dels Cicles de Formació de Preimpressió i d’Impressió digital d’Arts Gràfiques de l’INS Pere Martell, sent aquesta col·laboració mútua un exemple del que enforteix el teixit social que conformen les persones dels diferents centres i serveis que hi treballen al Campus, tenint alhora una repercussió positiva en el conjunt de la societat.

Malgrat per motius sanitaris davant la pandèmia l’assistència presencial ha estat limitada al nostre grup, l’acte ha pogut ser seguit en directe via streaming conduit per l’educador Ismael Colombo qui ha anat donant pas a les diferents intervencions a més de fer una exposició del treball ajudat de dos dels usuaris i usuàries que han participat en la seva elaboració: la Sara Gallego i l’Albert Sancho.

A banda de les intervencions del director tècnic del centre ocupacional, el Sergio González i de la Cap del Departament d’Arts Gràfiques de l’INS Pere Martell, la Marta Fernández, l’acte ha comptat amb la participació d’altres representants dels col·lectius que hi treballen al Campus com ara Manel Salas i Idoia Triana del Centre de Recursos Pedagògics del Tarragonès que ens han ofert una lectura de poemes de Sant Jordi de la poetessa Lola Casas; i la Rat Cebrián del Camp d’Aprenentatge que ha relatat un conte de manera interactiva amb els usuaris/es i, en particular amb el Cristian Ortega a qui agraïm la seva valentia i iniciativa.

Finalment el director dels Serveis Territorials d’Educació a Tarragona en Jean Marc Segarra ha tancat l’acte destacant els valors defensats en el conte, entre ells, la possibilitat d’afrontar i resoldre els problemes mitjançant la col·laboració de tots plegats, convidant-nos a una festa de ball quan la situació de la pandèmia ho permeti. Li agafem la paraula!

L’acte ha comptat així mateix en la seva vessant més festiva amb dos dels integrants del grup musical Vergüenza Ajena’: en Sergi Fèlix i en Tito Fèlix qui, amb les seves cançons, ens han proporcionat un ambient acollidor i una magnífica cloenda al ritme de la rumba.


“El treball que presentem avui amb aquesta adaptació de la llegenda de Sant Jordi és un altre exemple d’allò que, com a grup i amb respecte del nostre ritme personal, som capaços de fer i d’allò que amb l’esforç conjunt de diferents col·lectius es pot aconseguir”.

A totes les persones que d’una o altra manera han participat en l’organització i desenvolupament d’aquest acte, als que ho han pogut seguir de manera presencial o per via streaming, moltes gràcies! A totes les persones que han contribuït amb el seu esforç personal o amb les seves aportacions econòmiques a través de Verkami a la realització del nostre projecte, moltes gràcies! Als mitjans de comunicació que en un o altre moment han fet ressò i seguiment del nostre projecte, moltes gràcies!

Si cliqueu en aquests enllaços podreu veure l'acte i els diferents articles i reportatges: Tarragona Ràdio, Diari de Tarragona, Ràdio Ciutat de Tarragona i els mitjans de comunicació propis del Campus Educatiu.

16/04/21 Objectiu aconseguit!

De part de tot l'equip del Servei de Teràpia Ocupacional Solc de Tarragona, les usuàries i usuaris que l'han il·lustrat i tot l'equip tècnic que ha coordinat el projecte, et volem agrair de tot cor la teva ajuda. Sense tots els mecenes que han participat en el projecte de micromecenatge de Verkami aquest conte no hauria estat possible! El conte de "La Jordina, el Drac i el poble que va créixer massa" és una realitat.

Moltes gràcies a les 73 persones i entitats que han confiat en aquest projecte, sobretot als companys de l'IES Pere Martell d'Arts Gràfiques i els estudiants de Reimpressió Digital que han portat a terme l'edició i fabricació.

Ja és possible explicar la Llegenda de Sant Jordi des d'una perspectiva inclusiva, feminista, ecologista i no violenta. Qualsevol cosa que diguem es quedarà curta per tal d'agrair l'extraordinària resposta que ha tingut aquesta campanya.

Destinarem els beneficis econòmics d'aquesta campanya al benestar dels usuaris i usuàries mitjançant la realització de noves d'activitats i sortides.

Podeu fer-vos amb un exemplar del conte contactant amb nosaltres mitjançant el nostre correu stosolc@gmail.com o al telèfon 977542062. Estem a la vostra disposició.

Moltes gràcies per donar-nos aquest cop de mà. Desitgem de tot cor que gaudiu tant de la lectura d'aquest conte com nosaltres de fer-lo.

26/03/21 Xocolata amb xurros per acabar el trimestre

Volem acabar el trimestre d'una forma molt especial! Feia dies que el Javi ens deia "Ahora me comeria unos churros, que buenos" i vàrem pensar que era una idea genial. Per acabar el trimestre vam buscar una Xurreria que ens pogués preparar una comanda per al divendres al matí i vam tenir la gran sort de contactar amb la Xurreria Sant Jordi de Valls, que ens han tractat genial i els hi estem super agraïts. L'Iván diu que li ha agradat molt el dia perquè "hemos comido churros y además hemos hecho la Mona". Per descomptat també hi ha hagut música a aquesta jornada festiva i ens hem pogut moure els malucs amb una mica de bona ballaruca. Un dia rodó just abans de les vacances!

10/03/21 Traiem les males herbes de l'hort

De vegades hem de fer el manteniment de l'hort per tal de que l'herba no creixi massa i poguem passar a treballar sense problemes pero aixo també ens agrada molt. El Pedro diu que "estábamos quitando las hierbas porque hay muchas hierbas".

5/03/21 Saltem!

Tot i la situació, sempre trobem maneres de moure el cos i passar una bona estona plegats. Avui fem una miqueta d'esport fent salts i relleus amb els educadors i companys del centre. El Jose comenta que "fué muy chulo y me lo pasé muy bien".

25/02/21 El nostre conte surt al Diari de Tarragona

El Diari de Tarragona es fa ressò de la nostra campanya de micromecenatge a Verkami per tal de costejar la fabricació del nostre conte infantil: La Jordina, el drac i el poble que va créixer massa. La recaptació va a bon ritme i portem una mica més de la meitat de la quantitat necessària. Que no parin les donacions! Podeu fer-les i trobar tota la informació a www.vkm.is/jordina Aquesta història tan especial val molt la pena. Feu-vos amb el vostre exemplar abans del 23 de març.

18/02/21 Participem al programa Tothom de Tarragona Radio

El dijous el Javi Pinel i l'Isma Colombo van entrar al programa Tothom de Tarragona Radio per a parlar del nostre projecte del conte infantil de La Jordina, el Drac i el poble que va créixer massa i poder recaptar fons per a la seva fabricació. El Javi comenta que "hablar por la radio fué muy chulo". Recordem que encara hi ha temps fins al 23 de març per a participar en el finançament del nostre conte i que necesitem 800 euros per a la fabricació i altres costos complementaris. Podeu consultar tota la informació del projecte a vkm.is/jordina

Podeu escoltar la conversa clicant aquí.

17/02/21 Gravem la cançó "Solc Solc Solc" de la Mar Martori

Del 15 al 18 de febrer vam transformar el S.T.O. Solc en un autèntic estudi de gravació per a versionar "Solc Solc Solc". És una cançó original de la Mar Martori, la nostra estimada especialista en musicoteràpia, que ens va fer el nostre propi himne. Aprofitem per a enviar-li des d'aquí una forta abraçada!

16/02/21 Anem a la radio a parlar del nostre projecte

Aquest dimecres ens vam apropar a la ràdio per a participar en el programa Carrer Major per tal de donar a conèixer el projecte de micromecenatge de la nostra reinterpretació de la llegenda de Sant Jordi conte infantil. Aquest programa és un magazín que es fa conjuntament en col·laboració a vàries ràdios locals com LANOVA radio de Reus, Radio Ciutat de Tarragona entre d'altres.

Podeu escoltar l'entrevista que ens van fer al següent enllaç: https://rctgn.cat/podcast/programes/carrer-major-tarragona/una-santa-jordina-en-cadira-de-rodes-i-un-drac-vegetaria/

Ismael Colombo, educador del centre STO Solc (Servei de Teràpia Ocupacional Solc) junt amb Yasmín Serrano i Cristian Ortega, usuaris del centre, han participat a Carrer Major per parlar-nos sobre l'inici de la campanya de micromecenatge del conte infantil: 'La Jordina, el drac i el poble que va créixer massa' per al que es necessiten 800 euros.

12/02/21 Carnaval de motos

La Sara L. va tindre una idea genial per a aquest any. Va dir "Quiero ir de moto". I dit i fet! L'equip del S.T.O. Solc ens vam posar mans a l'obra per a imaginar i crear la disfressa d'aquest any. I no li falta cap detall! Tenim vespa, Lambretta i una Harley Davidson. Algunes fins i tot tenen llum! En un format una mica més reduit aquest any tampoc hem renunciat a la clasica actuacio del taller per als companys més petits de l'escola. Vam tenir problemes amb el copyright d'algunes de les cançons escollides per a l'actuació i per això hi ha parts del vídeo en silenci. Disculpeu les molèsties.

11/02/21 Inici de la campanya de micromecenatge del conte

En època de pandèmia hem hagut d'adaptar la nostra activitat a tasques segures dins el centre. En aquest context, hem creat aquest projecte d' un conte infantil on la història i les il·lustracions han estat realitzades per l'equip del S.T.O. Solc. La nostra reinterpretació de la Llegenda de Sant Jordi té un valor afegit únic, les il·lustracions estan realitzades per tots nosaltres, persones amb discapacitat intel·lectual. Aquests dibuixos estan inspirats tan en nosaltres com en elements i localitzacions pròpies de Tarragona.

Però no és l'única cosa que fa tan especial la nostra història. També hem volgut incloure valors com el feminisme, el respecte als animals, l'ecologisme, l'economia sostenible, la inclusió de personatges amb capacitats diverses i la resolució dels problemes mitjançant la no-violència. La campanya de micromecenatge estarà oberta a https://www.vkm.is/jordina desde el divendres 12 de febrer fins al dia de Sant Jordi 23 de març. Esperem aconseguir moltes aportacions i que gaudiu molt d'aquest conte tan especial!

03/02/21 Plantant un taronger

A poc a poc l'hort de l'escola i el centre ocupacional Solc va augmentant la varietat de plantes i verdures que hi cultivem. Avui ha estat el torn dels arbres fruiters amb la incorporació d'un petit taronger. El Jose comenta que primer "hemos vaciado de tierra el agujero para poder plantar el naranjo" i desprès, "hemos puesto tierra buena en el agujero, hemos puesto la planta y al final le hemos puesto el agua para regarlo". Ha estat un matí amb un temps molt agradable en el que tots hem pogut picar una mica la terra per a ajudar a fer gran el forat tot desitjant que aviat aquest taronger es faci ben gran i puguem tastar-ne algun fruit.

29/01/21 Dia escolar de la No-violència i la Pau

Un any més ens conviden als actes de celebració del Dia Escolar de la No-violència i la Pau de la mà de l'Alba i el Ricardo, els professors de música de l'escola Solc. Sota el nom de "Repensem el món. Avui és més necessari que mai", aquest any, els centres d'educació especial hem participat en un vídeo musical conjunt que vol rendir homenatge a la gent gran. La cançó escollida va ser "Bendita la vida" del grup català Txarango i en aquest vídeo hi ha participat, a més del nostre centre, Escola d'educació especial Estela, Col·legi públic d'educació especial Sant Rafael de la Diputació de Tarragona, l'Escola Solc. L'acte del DENIP 2021 es va poder seguir a través de la plataforma Zoom el divendres 29 a les 11 del matí i també hi van participar l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, el conseller d'Ensenyament, Manel Castaño, i la responsable d'Educació d'Oxfam Intermón, Begoña Carmona.

21/01/21 Plantació d'hivern a l'hort

Per fi hem pogut estrenar les millores a l'hort de la cooperativa amb la plantació d'hivern que hem fet conjuntament amb els alumnes de l'escola Solc. Després de la reforma ja tenim els parterres d'obra i carrils de ciment perquè les persones amb problemes de mobilitat puguin accedir-hi millor. Ahir vam anar a revisar i instal·lar el sistema de rec i avui ha estat una jornada a l'aire lliure molt gratificant on hem plantat pastanagues, julivert, enciams, cebes i bledes. Ara toca fer-hi el manteniment i el millor... tastar-ho!

MÉS NOTÍCIES: Aquí teniu un RECULL ANUAL en format notícia d'algunes de les activitats més representatives que hem fet anys enrere.